הפתווה הגרעינית שלא היתה (או מדוע כדאי להקשיב לטהראן)
זה שנים טוענים האיראנים שחמינאי הוציא פתווה (פסק הלכה) האוסרת עליהם לפתח נשק גרעיני. הדבר לא היה ולא נברא, אבל במדינות העולם יש שהלכו שבי אחר ההצגה הזאת
מאת זאב ב. בגין ואיילת סביון
ככל שמתקדמות השיחות בין איראן למדינות השותפות להסכם הגרעין מ–2015 נשמעות באיראן עמדות ברורות מתמיד. לנוכח דרישת ארה"ב כי "משמרות המהפכה" יגבילו את פעילותם במזרח התיכון כתנאי להסרת הסנקציות, המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי מציב עתה סירוב נוקשה. בנאום בפני "מועצת המומחים" של איראן ב–10 במארס הוא הסביר: "דמיינו שלא תהיה לנו מעורבות בענייני האזור רק כדי שמעצמת־על מסוימת לא תתרגז ולא תיטפל אלינו. המעורבות שלנו באזור היא העומק האסטרטגי שלנו. זהו אמצעי לחזק את המשטר ומעין כוח צבאי. מדוע נוותר עליו כשאנו יכולים וצריכים להחזיק בו?".
באותו נאום תיאר חמינאי בגלוי את פיתוח היכולת של איראן בתחום הגרעין כ"חלק מזרועות העוצמה" שלה: "התחום הגרעיני הוא מדעי; עניינו הוא התקדמות מדעית והוא טכנולוגיית העתיד שלנו. בקרוב — זה לא ייקח זמן רב, רק כמה שנים — יהיה לנו צורך בתוצר של האנרגיה הגרעינית הזו, ובהיקף מלא. אנשים מדברים על (הצורך) לעשות ויתורים לאמריקה או לאחרים כדי להיות חסינים מפני הסנקציות. משמעות הדבר היא ניתוק הזרוע הזו מהמדיניות שלנו (וויתור) על קלף המיקוח הזה, כך שחס וחלילה, הם לא יוכלו לסטור לנו באמצעות הסנקציות אם נפגין קשיחות. אני מאמין ש(ויתורים) אלה הם טעות. אילו קיבלו האנשים שביקשו לקצץ חלק מזרועות העוצמה האלה רשות לעשות כן במהלך השנים (שחלפו), מדינתנו היתה עומדת היום בסכנה גדולה".
גם ביטאון המשטר האיראני, "כיהאן", נקט לשון ברורה (26.2): "בהסתכלות מקרוב על ממדי המשבר באוקראינה ועל התגובה העולמית עליו, ניתן להבין היטב מדוע מנהיג המהפכה (חמינאי) הדגיש את נושא ה'התחזקות' בכל הממדים והתנגד בתוקף לכל פשרה על מה שמבטיח את ביטחון המדינה באופן עצמאי וללא תלות באחרים". וכעבור יומיים נכתב בביטאון: "לקח חשוב ממלחמת אוקראינה הוא שכדי להפיג את צל האיום צריך להיות בעל עוצמה. מסירת מקורות הכוח והתפרקות מנשק היא הטעות הקטלנית ביותר...".
"לקח חשוב ממלחמת אוקראינה הוא שכדי להפיג את צל האיום צריך להיות בעל עוצמה. מסירת מקורות הכוח והתפרקות מנשק היא הטעות הקטלנית ביותר", פורסם בביטאון המש טר האיראני, "כיהאן".
ח'אמנאי. מרחק רב בין הפתווה שלא הייתה לפרץ ההודעות האיראני (התמונה מתוך ויקיפדיה)
חד מכולם היה השבוע ד"ר מחמוד־רזא אר'מירי, ראש המחלקה להנדסה גרעינית באוניברסיטת שהיד בהשתי בטהראן. ביום הגרעין באיראן (9.4), הוא דיבר בפני קהל ואמר כי מאיומי ישראל, כביכול, שתשתמש בנשק גרעיני נגד איראן, מאיומי רוסיה, כביכול, שתשתמש בנשק זה נגד אוקראינה, ומן הביטחון העצמי של צפון קוריאה שברשותה נשק גרעיני, יש להסיק את המסקנה הבאה: "אם לא תהיה בידכם ההגנה הנדרשת אתם עלולים להיות הקורבן... היום יש בידכם יכולת הרתעה. מה זה אומר? זה אומר שאתם יכולים להגדיל את רמת ההעשרה של אורניום ל–99% בתוך פרק זמן קצר מאוד. יש לכם הכוח, אם הדבר נחוץ, לחולל ביקוע גרעיני ללא בקרה. במלים אחרות, אתם יכולים להרכיב את זה (הפצצה) על ראש קרב ולאפשר לזה לנהוג כרצונו... אנו מכנים זאת 'זכות בלתי ניתנת לערעור'... זה טבעי להחזיק בכוח, בעוצמה וביכולות שיגרמו לאויבך להיכנע לדרישותיך במשא ומתן".
זה שנים טוענים האיראנים שחמינאי הוציא פתווה (פסק הלכה) האוסרת עליהם לפתח נשק גרעיני. הדבר לא היה ולא נברא, אבל במדינות העולם יש שהלכו שבי אחר ההצגה הזאת. מה רב המרחק בין הפתווה שלא היתה לבין פרץ ההודעות האיראניות בשבועות האחרונים. מן העמדות הגלויות האלה אין להתעלם.
סביון היא ראש מחלקת איראן במכון ממרי; ח"כ בגין היה עמית מחקר בממר"י ב–2019–2021
コメント